Ida Bakery - Daily Baking Class
Day & Night the 1st in KL...

Location : No 77 , Lorong Keramat 1, Kg Dato Keramat, 50400 Kuala lumpur

Note : depan stesen Putra Damai dan sebelah KANAN UTC Keramat Mall
[rumah warna kelabu ,pagar putih]

tel : 0163357790 : sebarang pertanyaan or masaalah ,sila emails ajee ya..
emails : merpati66@gmail.com. fb : Ida Shops
http://www.facebook.com/IdaDailyBakingClass

Mbb acc : 1640-7000-8333
kelas bermula at 9.30am till finish modul ..



NOTE : "Open" bermaksud pada tarikh itu belum ada apa2 kelas , jika anda ingin belajar pada hari itu hubungi ida untuk belajar apa2 modul atas pilihan anda ya...

Pelajar tidak dibenarkan membawa anak kecik semasa kelas , supaya tiada gangguan.

WITH IMMEDIATE EFFECT - DEPOSIT UNTUK YURAN MESTI DIJELAS KAN 3 HARI SEBELUM KELAS, TIADA DEPOSIT , KELAS AUTOMATIK BATAL .HARAP MAKLUM DAN NO SMS.

REASON : DAH LETIH BANYAK KALI KENA TIPU....JADI LU FIKIR LEE SENDIRI YA..YANG DAH BAYAR DEPOSIT PULAK, KALAU TAK DATANG MAAF
DEPOSIT X BOLEH DIKEMBALIKAN.




UTK KELAS PERSONAL, SILA PILIH MODUL
PILIHAN ANDA & TARIKH DAN WA 0163357790.


kelas group - Kelas Hokkaido baked cheese tart - original, hazelnut salted caramel & greentea
date 12hb Sabtu
masa 930am m till 1tgh
fees only RM180 new & RM150 regular
berminat sila WA 0163357790.

Kelas group -kelas dekorasi kek hantaran buttercream
date 27hb nov ahad
masa 930am till 1tgh
fees only RM250 new & RM200 regular

berminat sila WA 0163357790








Tuesday, September 29, 2009

Jom wat ketupat palas....





Salam untuk semua

Pertama kali ida buat ketupat palas tau..hehee suka makan tapi tak sempat2 nak buat sendiri , masa raya tu lagi lee bz so dah relax sikit nie gie cari daun ketupat palas kat pasar chowkit jual RM2 ajee...ida suka ketupat palas ada kacang , cari kacang mcm bentuk red bean tu tapi wana putih jual kat kedai mamak ajee memang khas untuk ketupat or dlm nasi briyani mamak tu...ketupat nie ada 2 jenis satu jantan satu betina...nak tahu caranya hehe senang ajee tengok youtube ajee...dekat juling mata nie tengok youtube tu berulang2 akhir syukur alhamdulillah menjadi jugak lee..tapi masih ada kekurangan lagi ...pulut kurang santan lak hehe tapi tak aper 1st time wat lepas nie nak cuba lagi nak letak jagong lak..hehe

ketupat palas
bahanya
beras pulut
santan
garam
kacang - kena rendam dlm 30 minit dulu

- caranya cuci pulut, masak dengan santan + garam + kacang
- masak hingga pulut tu setengah masak ajee ya...
- bila pulut dah suam2 tu dah boleh masukkan dlm sarung ketupat palas
- kena pastikan daun ketupat palas tu kena lap dulu ya..
- sumbat 3/4 dari acuan ajee karang nak pusing ketupat tu buncit lak...
- dah siap ikat ujung dan kukus ajee till masak
- dan ada org suka rebus...ida suka kukus kurang lee sikit lemak nya...

note : lagi satu leh letak inti serunding or rendang dlm pulut masa
wat ketupat tu ya...terpulang ikut selera masing2 ....nak mudah beli ajee
jgn lak ada yang bertanya jual tak ketupat nie..ya ampun tak jual ya...ida pun terkial2 lagi memusing ketupat tu nak jadi jantannya payah bebenor ..hehee
jgn lak ada yang mintak wat kelas ketupat palas lak lepas nie..hehee tapi kan kan warisan bonda nie kena belajar jugak ..beruntungnya kita zaman sekarang ada banyak rujukan leh tengok kat youtube tu ajee...dah juling mata baru pandai tu..tapi kalau dah tengok pun tak leh buat jugak memang kena berguru jugak tu..

tapi kalau ada yang nak belajar wat ketupat bawang tu ok lee ida leh ajarkan caranya mudah jugak tengok youtube dulu kalau masih tak leh wat jugak baru jumpa ida ya..hehee

3 comments:

ilah_jy dewawangsakrmt said...

tahniah ida kerana berjaya siapkan ketupat palas negeri ilah nii alor star... lama sungguh tak buat n tak makan... kalu nak senang..masak pulut tu 100% masak pas tu balut dlm daun palas. pas tukan ida,, kukus lah.. sekejap sampai daun dia dan pulut tu mesra alam... tak de la penat kita tunnggu dia lelama macam kami masak kat kedah dulu2 masa tok2 kita masak berjam2...
mcm tu juga lemang... ilah siap masak pulut pas tu bungkus dlm daun pisang ..gulung mcm lemang kasi ikat sikit.. pas tu bakar dlm oven... bila dah di hidangkan mcm lemang la juga..tapi tiruan.. jimat masa dan sesuai utk kita di bandar yg tak ada tanah utk bakau nii hikhikk...semoga dapat panduan dari cerita ilah ni...
kes pernah ilah terkena dimelaka kt depan sek agama sharifah rodiah tuuu lemang pak ngah.. ilah ingat kan sia jual lemang sbb ada buluh.. nak tahuuu sampai umah cuba buka..rupanya dia bungkus lemang mcm ilah buat tuuuu..dia masukan dlm buluh dia bakar utk panas jeee..tipuware tolll..sbb kepala pulut tak ade... bersih mcm ilah buat.. bergulung bukan main cantik lagiii..kita kenal lah lemang mcmana.. wpun kit aorg kedah.. sejak tu tak beli dah kat situ...

Sweet Ummi Bakery said...

heheh kak ida.... eyna pun dah alam tak buat ketupat palas nie... eyna blaja ngan mak... 2 tahun lepas buat... ni tak buat x sempat... teringin gak... eyna wat rebus... tapi eyna tgk kak ida nyer kukus... nanti nak try ler... yg pasti sedap kan macam makan lemang...

kuchai said...

kucai pun tau makan jek kak ehheheheh. salam aidilfitri to akak & family