Ida Bakery - Daily Baking Class
Day & Night the 1st in KL...

Location : No 77 , Lorong Keramat 1, Kg Dato Keramat, 50400 Kuala lumpur

Note : depan stesen Putra Damai dan sebelah KANAN UTC Keramat Mall
[rumah warna kelabu ,pagar putih]

tel : 0163357790 : sebarang pertanyaan or masaalah ,sila emails ajee ya..
emails : merpati66@gmail.com. fb : Ida Shops
http://www.facebook.com/IdaDailyBakingClass

Mbb acc : 1640-7000-8333
kelas bermula at 9.30am till finish modul ..



NOTE : "Open" bermaksud pada tarikh itu belum ada apa2 kelas , jika anda ingin belajar pada hari itu hubungi ida untuk belajar apa2 modul atas pilihan anda ya...

Pelajar tidak dibenarkan membawa anak kecik semasa kelas , supaya tiada gangguan.

WITH IMMEDIATE EFFECT - DEPOSIT UNTUK YURAN MESTI DIJELAS KAN 3 HARI SEBELUM KELAS, TIADA DEPOSIT , KELAS AUTOMATIK BATAL .HARAP MAKLUM DAN NO SMS.

REASON : DAH LETIH BANYAK KALI KENA TIPU....JADI LU FIKIR LEE SENDIRI YA..YANG DAH BAYAR DEPOSIT PULAK, KALAU TAK DATANG MAAF
DEPOSIT X BOLEH DIKEMBALIKAN.




UTK KELAS PERSONAL, SILA PILIH MODUL
PILIHAN ANDA & TARIKH DAN WA 0163357790.


kelas group - Kelas Hokkaido baked cheese tart - original, hazelnut salted caramel & greentea
date 12hb Sabtu
masa 930am m till 1tgh
fees only RM180 new & RM150 regular
berminat sila WA 0163357790.

Kelas group -kelas dekorasi kek hantaran buttercream
date 27hb nov ahad
masa 930am till 1tgh
fees only RM250 new & RM200 regular

berminat sila WA 0163357790








Wednesday, April 14, 2010

Resepi Muffin as live in TV3 WHI

Salam untuk semua

Syukuran segala berjalan dengan lancar edisi membuat muffin live kat TV3 walaupun terkucil2 beberapa kali tau..hehe mcm sudin dlm cerita bujang lapuk tu ya...Mula2 ida nak minta maaf kepada semua yang menghantar sms sampai 200 dan miss call sebanyak 50 tu ya...maaf ida tak dpt membalasnya dan return call ya...tapi ida akan share resepi yang ida buat tadi , jadi semua soalan terjawab ya...cuba ya pasti boleh tu , kalau dah cuba tak menjadi kena datang berguru ya..hehe


MUFFIN VANILA

Bahan:
200 gm tepung naik sendiri
140 gm butter
120 gm gula
8 tbsp susu segar
2 biji telur
2-3 titik esen vanila

Cara menyediakannya:
1. Pukul sedikit butter dan gula (sekadar rata).
2. Masukkan telor dan esen vanila, pukul sedikit (sekadar rata).
3. Masukkan susu segar, pukul sedikit (sekadar rata).
4. Masukkan tepung dan gaul rata dengan spatula (jangan lama).
5. Tuang ke dalam muffin cups anggaran 1/2 penuh dan bakar pada suhu 200 deg C (api atas dan bawah) selama 20 minit.

Nota:
- Untuk letak filling yang digemari - masukkan 1 sudu besar adunan ke dalam cup, letakkan filling dan tambah sedikit lagi adunan untuk menutup filling.
- Untuk kepelbagaian:
* adunan muffin boleh ditambah dengan biskut oreo yang dihancurkan dan hias dengan biskut oreo sebelum dibakar
* boleh campurkan perisa yang digemari seperti pandan, strawberi etc.
* boleh hias muffin dengan choc chip, badam flakes etc. (ikut kegemaran)

NOTE : UNTUK KELAS ANEKA MUFFIN SILA LIHAT JADUAL YA..KELAS BERMULA AHAD NIE
PROMOTION FEES HANYA RM50 SAHAJA , DAN ANDA DIAJAR MEMBUAT 2 JENIS
MUFFIN - CAKE MUFFIN & BREAD MUFFIN. CAKE MUFFIN IAITU VANILA MUFFIN
ADA DIAJAR PELBAGAI INTI SEPERTI DIATAS..LIMITED TO 6 STUDENT ONLY
CLASS START AT 10.00 AM TILL 12PM.

REGISTER BY SEND YOUR NAME , NO HP TO MERPATI66@GMAIL.COM
DEPOSIT OF RM20 TO CONFIRM YOUR SEAT BANK IN TO MBB ACC
UNDER NORAIDAH ISMAIL 164070008333


posing dulu sebelum live..masa nie dah 3kali gie toilet tau..hehee


masa nie dah live tau..nampak segeh ajee tapi nak terkucil2 tu tau..heehe


nie lak live tau...masa tu lak mixer terlaju sangat lee...tepung berterabur...masa tu jugak lee tiba2 angin kencang..heehe nak tahu kain lapik tu pun terangkat tau..kat tv tak nampak kot..hehee amin ajee lee..mcm shoooting tepi pantai ..abis ajee shoot tu..angin langsung tak ada tau..mmmmmmmmm aminnnnnnnnn



waktu nie sebenarnya didi tu dah nak balik tau..shoot kat luar studio tiba2 didi lak singgah merasa muffin tu walaupun tak ada dlm skrip tau..hehe itu lee pelakon serba boleh..hehee tak yah ada skrip semua boleh..hehee


acara terkahir..masa nie demo dah abis..lupa lak aper yang ida cakap tu till kedua2 pengacara tu betol2 teruja tu.hehee selamat untuk semua...layannnnnnnnnnnn

6 comments:

leen hussain said...

tahniah kak ida... sampai masuk tv dah... dah jadi celebrity chef dah ni... leen tanya hari tu pasal papan pencanai biskut kak ida tak jawab kat box...kalau ada leen nak 1...
apapun tahniah kak... harap2 leen dapat jadi mcm akak satu hari nanti...

Linda_Shamsul said...

salam..baru jer lps tgk kat catch up tv3...:)

fazilzura said...

salam ...

TAHNIAH KAK IDA>..
wahhhh siap dpt slot live lg yek .. harus ketaq lutut...

boxhousestudio said...

ida

kok jadi pengacara whi pun dah boleh dah tu...size sama...lawa pun ada dah tu...malatop weh....payah le aku nak carikan ko jubah nampaknya ni...jumbah ko tu dah cun melecun ...hik hik hik

sayang sama lu....

Anonymous said...

Tahniah kak Ida, saya peminat blog K Ida, berkobar2 nak try buat muffin. Agak tepung & gula sukatan grm tu kalau tukar kat cawan berapa yek

wanirani said...

salam.
kak ida,nak tanye same macam komen kat atas ni..

mase dlm tv kak ida bg ukuran dalam cawan kalau x silap.boleh x bagi semula ukuran dalam cawan tu..plz..