Ida Bakery - Daily Baking Class
Day & Night the 1st in KL...

Location : No 77 , Lorong Keramat 1, Kg Dato Keramat, 50400 Kuala lumpur

Note : depan stesen Putra Damai dan sebelah KANAN UTC Keramat Mall
[rumah warna kelabu ,pagar putih]

tel : 0163357790 : sebarang pertanyaan or masaalah ,sila emails ajee ya..
emails : merpati66@gmail.com. fb : Ida Shops
http://www.facebook.com/IdaDailyBakingClass

Mbb acc : 1640-7000-8333
kelas bermula at 9.30am till finish modul ..



NOTE : "Open" bermaksud pada tarikh itu belum ada apa2 kelas , jika anda ingin belajar pada hari itu hubungi ida untuk belajar apa2 modul atas pilihan anda ya...

Pelajar tidak dibenarkan membawa anak kecik semasa kelas , supaya tiada gangguan.

WITH IMMEDIATE EFFECT - DEPOSIT UNTUK YURAN MESTI DIJELAS KAN 3 HARI SEBELUM KELAS, TIADA DEPOSIT , KELAS AUTOMATIK BATAL .HARAP MAKLUM DAN NO SMS.

REASON : DAH LETIH BANYAK KALI KENA TIPU....JADI LU FIKIR LEE SENDIRI YA..YANG DAH BAYAR DEPOSIT PULAK, KALAU TAK DATANG MAAF
DEPOSIT X BOLEH DIKEMBALIKAN.




UTK KELAS PERSONAL, SILA PILIH MODUL
PILIHAN ANDA & TARIKH DAN WA 0163357790.


kelas group - Kelas Hokkaido baked cheese tart - original, hazelnut salted caramel & greentea
date 12hb Sabtu
masa 930am m till 1tgh
fees only RM180 new & RM150 regular
berminat sila WA 0163357790.

Kelas group -kelas dekorasi kek hantaran buttercream
date 27hb nov ahad
masa 930am till 1tgh
fees only RM250 new & RM200 regular

berminat sila WA 0163357790








Tuesday, January 13, 2009

swiss roll....




Salam utk semua

Kali nie entry mencuba resepi dari fotopages maklang yg byk dpt award tu . Ok dah lama mengidam nak wat swiss roll tapi dok takut ajee so kali nie ku tibaai ajee lee walaupun belangnya tak byk tapi tak aper lee bukan nak makan belangnya tapi keknya kan kan .

Ok nie dia resepi dari Ulampengaga.fotopages ya... [copy n paste ajee malas nak type wweiiii ]


Kek Gulung/Swiss Roll Batik
Sumber : Apek

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

Step 1
Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)

Step 2
Adunan dah gebu akan jadi camni

Step 3
Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu

Step 4
Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag

[b]Step 5
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya


Step 6
Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang

Step 7
Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah

Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
Kek dah siap masak

Step 8
Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2

Step 9
Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

Step 10
Dah gulung, bolehlah dipotong

Note : resepi nie leh dpt 2 biji kek mcm kita wat nie, satu kita sapu jem satu lagi letak buttercream coco , kalau sapu bc coco kena letak dlm petiais dulu baru potong ya supaya bc tu tak melekit2.... , betol tak maklang .
so kalau ada yang nak order tu hisss tak payah lee wat ajee ikut mcm step2 kat sini mesti jadi tu...tak jadi juga ha daftar jadi anak murid maklang tau bukan ida...

No comments: